nieuws / Podologische zolen in werkschoenen en veiligheidsschoenen

Podologische zolen in werkschoenen en veiligheidsschoenen

19/06/2023

Wat bieden podologische zolen in veiligheidsschoenen?

Voor veel beroepen is het essentieel om veiligheidsschoenen te dragen. Dit kan echter leiden tot voetproblemen. Gelukkig kunnen podologische zolen vaak een oplossing bieden.
Maar wist je dat je niet zomaar steunzolen in je veiligheidsschoenen kunt plaatsen? Het vervangen van de bestaande zool door een orthopedische steunzool of podologische zool zorgt ervoor dat het certificaat van de werkschoen vervalt en er een aansprakelijkheidsrisico ontstaat.

Certificering van werkschoenen

Voordat werkschoenen op de Belgische markt verschijnen, moeten ze voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Elke werkschoen is gecertificeerd volgens de Europese NEN-EN-ISO 20345:2011 safety (veiligheidsschoen), 20347:2012 occupational (werkschoen) en 20346:2012 protective (beschermschoen) normen. Als gevolg hiervan vervalt het certificaat wanneer je de gecertificeerde standaardzool uit je werkschoen verwijdert en vervangt door je eigen steunzool.

Wat zijn de gevolgen als de juiste steunzolen niet worden gedragen in werkschoenen?

Het ministerie voert regelmatig controles uit met betrekking tot de veiligheid op de werkvloer. Als de veiligheidsschoenen niet aan de wettelijke voorschriften voldoen, kunnen zowel de werkgever als de werknemer aansprakelijk worden gesteld. Het verwijderen van de zool resulteert namelijk in het wegvallen van de aansprakelijkheid van de fabrikant. Bovendien zijn er verzekeringsmaatschappijen die geen vergoeding uitkeren bij een ongeval waarbij geen werkschoenen met de juiste veiligheidsnormen worden gedragen.

Welke oplossing is er?

Als podoloog kunnen we voor bijna alle soorten werkschoenen podologische zolen maken die zijn gecertificeerd. Hierdoor kan je jouw podologische zolen dragen in je werkschoenen en volledig voldoen aan de wetgeving. Voor elk merk en type werkschoenen kunnen we een protocol opvragen en het podologisch concept aanpassen om aan de wettelijke normen te voldoen. Vervolgens wordt er een speciale toplaag bevestigd die geregistreerd en gecertificeerd is. Bij het ophalen van de zolen ontvang je ook een papieren certificaat dat je moet bewaren.

Wens je meer info omtrent podologische zolen in werkschoenen en veiligheidsschoenen?
Podologisch Centrum helpt je graag verder, neem contact met ons op!